• Carcass characteristics of Nordic native cattle breeds 

      Therkildsen, Margrethe; Vestergaard, Mogens; Kargo, Morten; Keto, Liisa; Ertbjerg, Per; Thorkelsson, Gudjon; Gudjónsdóttir, Maria; Kjetså, Maria; Honkatukia, Mervi; Egelandsdal, Bjørg; Svartedal, Nina; Røe, Morten; Fikse, Freddy W.; Karlsson, Anders H.; Hessle, Anna (Peer reviewed; Journal article, 2023-02-06)
      Native livestock breeds are part of the history of the Nordic people and comprise a resource for future food production. In this study, net gain and carcass characteristics of two Danish, three Finnish, one Icelandic, six ...
    • Economy of forage-based cattle beef and milk production 

      Steinshamn, Håvard; Holmström, Kristina; Riuzzi, Giorgia; Hessle, Anna; Nadeau, Elisabet; Walland, Finn; Gottardo, Flaviana; Butler, Gillian (NIBIO-rapport;7(60) 2021, Research report, 2021-03)
      For nokre av driftsystema vi granska i SusCatt-prosjektet undersøkte vi nærmare korleis ein overgang til meir grovfôrbasert fôring kan ha å seie for lønnsemda. Fem SusCatt-system blei vurdert, inkludert arbeidet i Sverige ...
    • SusCatt Synthesis report : Productivity, resource efficiency and product quality of forage and grazing based cattle production systems 

      Butler, Gillian; Flø, Bjørn Egil; Gottardo, Flaviana; Hessle, Anna; Koesling, Matthias; Nadeau, Elisabet; Malisch, Carsten; Riuzzi, Giorgia; Sakowski, Tomasz; Woodhouse, Anna; Walland, Finn; Steinshamn, Håvard (NIBIO-rapport;7(61) 2021, Research report, 2021-03)
      SusCatt considered a wide range of innovations or system comparisons in the 6 countries, all aimed to improve sustainability within European cattle farming. On the whole, these involved reducing production intensity, making ...
    • Vurderingar av netto forsyning av eteleg protein frå norsk sauenæring 

      Steinshamn, Håvard; Flaten, Ola; Koesling, Matthias; Hessle, Anna; Grøva, Lise (NIBIO Rapport, Research report, 2024)
      Som drøvtyggar har sauen evne til å omdanna fiberrikt fôr, som ikkje er eteleg for menneske, til høgverdig protein, i kjøtt og biprodukt, med essensielle aminosyrer. I norsk sauehald er det meste av fôrgrunnlaget grovfôr, ...